Mazda daruje Řecku pickupy BT-50 upravené pro boj s ohněm

Mazda daruje Řecku pickupy BT-50 upravené pro boj s ohněm

Mazda Motor Europe dnes oznámila, že věnuje 35 vozů Mazda BT-50 – speciálně upravených a vybavených pro boj s ohněm – řeckému ministerstvu vnitra a agentuře, která má na starosti pomoc v oblastech postižených letošními požáry.

Distributor vozů Mazda v Řecku, ELMA S.A., vybaví vozy speciální konstrukcí, která byla navržena pro využití na lehkých užitkových vozech. Obsahuje ocelový rám, osmisetlitrovou nádrž na vodu, tlakovou pumpu, 25metrovou hadici se speciálními rozstřikovači a další vybavení.

„Mazda a ELMA už dodali za poslední čtyři roky 100 takových konstrukcí do různých částí Řecka,” říká James Muir, president a CEO Mazda Motor Europe. “Ale katastrofy tohoto léta nás přesvědčily, že musíme udělat ještě víc. Doufáme, že naše vozy pomohou ve snaze předcházet takové devastaci Řecka v budoucnosti.”

Všechny Mazdy BT-50 budou ve verzi RAP Cab s dveřmi otevíranými proti sobě a místem pro čtyři osoby. Vozy budou v červené barvě se speciálními nápisy na bocích. Budou během léta rozvezeny do nejnebezpečnějších zón a využívány hlavně jako protipožární jednotky rychlého nasazení. S pohonem všech kol a silným, 2,5 litrovým turbodieselovým motorem pod kapotou, jsou Mazdy BT-50 přesně tím pravým pro manévry v zalesněných oblastech. Jakmile bude nahlášen požár, mohou jednotky s těmito vozy rychle reagovat a buď jej ihned uhasit, nebo alespoň udržovat do příjezdu větší techniky.

V současné době probíhají na řeckém ministerstvu vnitra jednání o tom, která místa potřebují zmíněných 35 vozů nejvíce. Předání vozů je plánováno na jaro roku 2008.